ژئوپارک ارس


از آنجا که یکی از سیاستها و اهداف منطقه آزاد ارس توسعه صنعت گردشگری می باشد، بنا براین شناسایی توانهای گردشگری در زمینه های مختلف و مطالعه وبررسی این توانها و تقویت آنها توسعه و رونق صنعت گردشگری را در پی خواهد داشت.
بر اساس چشم انداز منطقه آزاد ارس، این منطقه به پشتوانه مناطق ارزشمند اکولوژیکی حفاظت شده، اقلیم مناسب، منابع غنی آب، ذخیره‌گاه‌های بین¬المللی جنگلی، محیط زیست مطلوب و قابلیت‌های توسعه گردشگری در زمینه¬های تاریخی، فرهنگی، طبیعی و ورزشی، می تواند به یک منطقه بین¬المللی گردشگری، تفریحی، سلامتی و درمانی تبدیل شود.
منطقه آزاد ارس به عنوان یکی از نواحی غنی از لحاظ جاذبه های گردشگری دارای مکان های مناسبی برای برنامه ریزی بر پایه ژئوتوریسم است. منطقه آزاد ارس با دارا بودن مکانها، آثار و پدیده های زمین شناسی، جغرافیایی، ژئومورفولوژیکی و زیستی بسیار متنوع و زیبا در صورت مکانیابی و شناسایی این جاذبه ها و اطلاع رسانی صحیح و ایجاد امکانات رفاهی و امنیتی می تواند به عنوان یکی از ایستگاههای ژئو توریستی و اکوتوریستی مطرح در سطح منطقه و ملی و حتی در سطح بین المللی ( جهانگردی ) تبدیل گردد.
ژئوتوریسم از علوم مختلف زمین شناسی کمک می گیرد و علاقمندان به طبیعت و پدیده های زمین شناسی را برای بازدید از جاذبه های زیبای زمین دعوت می کند. ژئوتوریسم یا گردشگری زمین شناسی امروزه مخاطبان وسیعی پیدا کرده است . مخاطبان ژئوتوریسم نه تنها متخصصان و کارشناسان زمین شناسى، بلکه گردشگران عادى و علاقمندان طبیعت هستند. در جریان فعالیت‌هاى ژئوتوریسمى، بازدیدکنندگان ضمن بازدید از پدیده‌هاى زیبا و ویژه زمین شناسى، با مبانى پیدایش آنها آشنا شده اهمیت وجودى آنها را در‌مى‌یابند. یکى از ویژگى‌هاى پدیده‌هاى زمین شناسى که موجب برترى نسبى آنها بر پدیده‌هاى اکوتوریسمى مى‌شود، اسرارآمیز بودن و پیچیده بودن مباحث زمین شناسى براى افراد عادى است. واژه زمین شناسى براى اغلب مردم یادآور پدیده‌هاى باشکوه، بزرگ و اسرارآمیزى چون آتشفشان، زلزله، شهاب سنگ، دایناسور، فسیل، دوره‌هاى زمانى میلیونى و … است. لمس این مفاهیم یا مفاهیم وابسته به آنها که در جریان برنامه‌هاى گردشگرى زمین شناسى امکانپذیر است، که جذابیتى شگرف براى بازدیدکنندگان ایجاد مى‌نماید.
غارها، دره‌ها، شکستگی‌ها، آبشارها، چشمه‌ها، رودخانه‌ها، ناودیس‌ها و طاقدیس‌ها جهت چین‌خوردگی‌ها، رسوبات دوره‌های مختلف زمین‌شناسی، آتشفشانها، مواد آذرین بیرونی، کف‌های کریستالی، استلاگتیت‌ها و استلاگمیت‌های درون غارها و حفره‌ها، ایوانها و ستونهای غاری و دریایی، گنبدهای نمکی، تپه‌ها و کولنی‌های مرجانی، بریدگی‌های سواحل (فیوردها)، لایه‌ها و دیوارهای سنگی، رشته‌های میکروسکوپی نمکی، توده‌های مواد معدنی، فلاتها، تپه‌های مارنی، تخته سنگها و قطعه سنگهای بزرگ تعادلی، ریپل مارکهای شنهای روان و موجی سواحل، کانالهای آبی جزر و مد، تپه ماسه‌های بادی، تنگه‌ها و تونلهای آبی و بادی، شیارها و امتداد لایه‌ها و بقایای پادگانه‌های رسوبی، فسیلهای برجای مانده، پوشش گیاهی زمینهای بدلندی و اشکال و احجام متعدد از جمله مهمترین آثار و پدیده‌ها ژئوتوریسم برای بازدید گردشگران است.